Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.
Juridisch nieuws
Nakoming meerdere koopovereenkomsten, eerder tussen partijen gewezen vonnis door Poolse rechter, executie van dat vonnis in het kader van deze procedure in Nederland.
Kort geding. Eiseres verzet zich als derde, op grond van het bepaalde in artikel 68, lid 5, jo artikel 538 Rv tegen de executie van een tussen gedaagde sub 2 en gedaagde sub 1 gewezen vonnis en heeft daartoe op de voet van artikel 438 lid 5 Rv het onderhavige executiegeschil aanhangig gemaakt. Vordering tot opheffing executoriaal beslag op octrooirecht toegewezen. Voldoende aannemelijk is dat het octrooi in eigendom toebehoort aan eiseres en dat het beslag en de (dreigende) uitwinning van het octrooi door gedaagde sub 1 onrechtmatig is jegens eiseres. Niet aannemelijk is geworden dat niet is voldaan aan de vereisten van artikel 65 ROW voor een geldige overdracht van het octrooi aan eiseres en voldoende aannemelijk is dat gedaagde sub 1 wist van de overdracht van het octrooi aan eiseres, zodat de overdracht aan gedaagde sub 1 kan worden tegengeworpen.
Eiser vordert het opheffen van het executoriale beslag dan wel een gebod om de openbare verkoop te staken en gestaakt houden. Vordering afgewezen. De tussen partijen overeengekomen betalingsregeling is door eiser niet nagekomen. De regeling is derhalve komen te vervallen en het verschuldigde bedrag is ineens opeisbaar. Dat eiser nog betalingen verricht, maakt dat niet anders. Eiser heeft niet aannemelijk gemaakt dat er sprake zal zijn van een noodtoestand indien de executoriale verkoop van de beslagen zaken door zal gaan. Gedaagde heeft een in redelijkheid te respecteren belang bij handhaving van het gelegde beslag. Bovendien is het niet aannemelijk geworden dat handhaving van het beslag of het voortzetten van de openbare verkoop misbruik van recht oplevert aan de zijde van gedaagde. Gedaagde heeft een gerechtvaardigd belang bij het uitoefenen van de executiebevoegdheid.
Kort geding. Executant weigert na opheffingsbeslissing om beslag in kadaster door te laten halen. Dat is onrechtmatig. Gevorderd gebod toegewezen.
Aanbesteding. Memorandum of Understanding. Verschuldigdheid termination fee? Uitleg. Onrechtmatig beslag. Teruggave afgegeven bankgarantie.
Geschil tussen verhuurder en gewezen huurder over de afwikkeling van het einde van de huurovereenkomst. De gewezen huurder wordt toegelaten te bewijzen dat de verhuurder spullen van hem heeft kwijtgemaakt.
Kort geding. Executoriale verkoop in beslag genomen inboedel. Opheffen beslag. Verbod dwangsommen incasseren via de veiling.
Geschil over de hoogte van de opgelegde dwangsom, gekoppeld aan de hoofdveroordeling tot afgifte van administratie. Art. 611a Rv. Argument dat aan de hoofdveroordeling is voldaan en dat geen dwangsommen zijn verbeurd dient op grond van art. 438 Rv te worden beoordeeld door de ‘gewone’ executierechter, niet door het hof als ‘dwangsomrechter’.
Vordering van broer op zijn zus. De zus is met een schone lei uit de schuldsanering gekomen. Totdat de slotuitdelingslijst is vastgesteld, staat de schuldsanering aan de invordering in de weg, daarna staat de schone lei eraan in de weg. Het standpunt dat de natuurlijke verbintenis die na de schone lei resteerde in een afdwingbare is omgezet (artikel 6:5 BW), is onvoldoende onderbouwd. Omdat de vordering in de hoofdzaak wordt afgewezen, en de door de broer al gelegde beslagen geen doel hebben getroffen, heeft zijn zus geen belang meer bij een veroordeling in een executie-kortgeding.
Kort geding. ontruiming na buitengerechtelijke ontbinding huurovereenkomst na sluiting door Burgemeester na schietpartij nabij het gehuurde ivm drughandel. Regelmatige drugstransacties in het gehuurde; huurder laat telkens drugs in zijn woning afleveren.