Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.
Juridisch nieuws
Huurrecht - ontbinding en ontruiming wegens grote huurachterstand. Overeengekomen betalingsregelingen niet nagekomen. Tenzij-verweer slaagt niet.
Schuldeisers met vordering op Republiek Kazachstan leggen zowel in Nederland als in België conservatoir beslag op tegoeden van Nationale Bank van Kazachstan bij een in België gevestigde bank met een kantoor in Nederland. Nederlands beslag opgeheven, Belgisch beslag “beperkt”. HR 14 oktober 2016, ECLI:NL:HR:2016:2371; immuniteit van executie. NBK vordert schadevergoeding. Misbruik van bevoegdheid door schuldeisers? Samenloop van oorzaken. Schade?
Verwijzing naar ECLI:NL:GHAMS:2019:3794. Kosten exploot. Verwijzing naar Btag is misleidend. Tenuitvoerlegging titel explootkosten. Rechtmatig verkregen titel. Verantwoordelijkheid gerechtsdeurwaarder om kosten te koppelen aan het Btag-tarief. Geen ne-bis-in-idem. Boete € 7.500,-. Geen proceskostenveroordeling hoger beroep.
Ontbinding en ontruiming huurwoning. Betalingsachterstand.
Verwijderen BKR-registratie na belangenafweging.
Afwikkeling huurovereenkomst. Rechtsverwerking aan de zijde van verhuurder voor een nagekomen vordering na akkoord met totaalbedrag.
Mondeling vonnis. Overname huurovereenkomst na overlijden moeder afgewezen. Wel een verlengde ontruimingstermijn toegewezen zodat ged. de zomerperiode heeft om over te gaan naar een nieuwe woning die wordt aangeboden door eiseres.
Civiel. Tussenvonnis. Naar het oordeel van het gerecht is niet gebleken dat kennisgeving van het oproepingsexploot van het verzoekschrift aan [gedaagde] heeft plaatsgevonden overeenkomstig het Verdrag inzake de betekening en de kennisgeving in het buitenland van gerechtelijke stukken in burgerlijke en handelszaken van 15 november 1965 (hierna: het Haags Betekeningsverdrag).
Gevorderde schorsing van een tenuitvoerlegging wordt afgewezen; executoriaal beslag op woning.
Executierecht. WSNP. Appellant is strafrechtelijk veroordeeld voor verschillende misdrijven ten opzichte van geïntimeerde, het slachtoffer. Burgerlijke rechter heeft appellant in een latere procedure op grond van dezelfde feiten veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding van € 86.068,12 aan het slachtoffer. Deze vordering heeft in het strafgeding niet voorgelegen. Ten aanzien van appellant is daarna de schuldsaneringsregeling toegepast en hem is de ‘schone lei’ verleend. Valt de door de burgerlijke rechter toegewezen vordering tot schadevergoeding onder de werking van de ‘schone lei’? Hof antwoordt ontkennend. Categorische uitzondering van de werking van de ‘schone lei’ van vorderingen tot schadevergoeding voortvloeiend uit een strafrechtelijke veroordeling. Onmogelijkheid voor het slachtoffer om de vordering als benadeelde partij in het strafproces in te dienen. Aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat de strafrechter zou hebben vastgesteld dat het slachtoffer de vordering slechts bij de burgerlijke rechter kon aanbrengen. Vordering blijft afdwingbaar. Art. 358, lid 1 en lid 4, Fw; artt. 51f en 361 lid 3 Sv.