Permanente educatie, een noodzakelijke kwaad, een verrijking, of…?
86% van de pollstemmers vindt dat permanente educatie toch zeker een verrijking is! Tijdens de ALV werd aan de wordcloud onder andere toegevoegd dat het leerzaam is, verfrissend, zinvol, essentieel en een inspiratiebron, maar soms ook een noodzakelijk kwaad.
“Het is wel duidelijk dat gerechtsdeurwaarders hun vakkennis graag op peil houden. Ik had ook niet anders verwacht!” reageert Barbara ter Kuile, die zich onder andere bezig houdt met permanente educatie, hierop.
Waar zie je kansen?
Ook de vraag van Arjan Boiten, penningmeester KBvG, kreeg tijdens de ALV in een wordcloud veel verschillende reacties. Antwoorden waren onder andere: belastingvordering, coaching, kredietwijzer, verbinding in de keten, intermediair bij schulden. In de poll was 58% voor: onze taak uitbreiden, 8% voor verbinding in de keten, 17% voor belastingvordering en 17% voor alle opties uit de poll.
De reactie van Arjan: “Het is de uitdaging om met elkaar de koek groter te maken. Daarbij kijken we vooral naar werkzaamheden die dicht bij ons liggen en waar gerechtsdeurwaarders unieke toegevoegde waarde kunnen bieden.”
Vereenvoudigde beslagvrije voet: wat zou je nog willen oplossen?
De vraag van Oscar Jans, die zich onder andere veel werk heeft verricht voor de nieuwe vBVV (vereenvoudigde beslagvrije voet), leverde uiteenlopende reacties op. Bijvoorbeeld: een helpdesk voor actuele problemen, cursus aan veelvoorkomende derden die de materie niet juist toepassen, meer duidelijkheid over partnerrelaties, dat ook alle overheden de beslagvrije voet respecteren.
“Het is goed om te zien dat de zaken die gerechtsdeurwaarders nog opgelost willen zien in het proces van de vereenvoudigde beslagvrije voet grotendeels overeenkomen met wat wij zelf ook al geconcludeerd hadden. Dit zijn dan ook veelal oplossingen waar we op dit moment aan werken”, reageert Oscar Jans.
Als KBvG lid heb ik ook een rol bij het verbeteren van het imago van gerechtsdeurwaarders. Ik meld mij aan als KBvG ambassadeur!
Tijdens of vlak na de ALV hebben vijf nieuwe ambassadeurs zich aangemeld naar aanleiding van deze stelling van Paul Otter. Ook in de poll hebben leden enthousiast gereageerd. De ambassadeurs krijgen na een presentatietraining (met PE-punten) onder andere de rol om namens de KBvG mensen mee op route te nemen of lezingen en presentaties te geven op scholen of bij ketenpartners. Aanmelden kan nog steeds via kbvg@kbvg.nl.
Reactie van Paul Otter: “Uitleggen wat we doen en hoe levert veel respect en begrip op. Dat kunnen we niet vaak genoeg doen. Hoe meer collega’s hoe beter. Ik ben blij met de extra aanmeldingen én aanmelden kan nog steeds!”
Moet de gerechtsdeurwaarder de plaats van de ambtenaar van het OM in art. 54 en 55 overnemen?
93% van de pollstemmers is het hiermee eens. 73% vindt dat daar een aangepaste vergoeding tegenover moet staan.
Jeroen Nijenhuis, die deze vraag voorlegde, reageert als volgt: “De ALV was op 4 juni jl is in overgrote meerderheid van mening van mening dat de ambtenaar OM onder art. 55 Rv zijn langste tijd heeft gehad en dat de gerechtsdeurwaarder die taak tegen een redelijke vergoeding moet gaan overnemen. Niemand vond het te complex. Hier ligt dus een nieuwe beleidstaak voor het bestuur.”
Als lobby en stakeholdermanagement niet werkt, kun je berusten of procederen. Vind je dat de KBvG dit soort procedures moet opstarten?
Tijdens de ALV bracht Sjef van der Putten, vicevoorzitter KBvG, deze vraag in. Van de pollstemmers zegt 100% ja. Tijdens de ALV zei 85% ja en 15% nu even niet.
“Bij de KBvG zijn we dagelijks bezig Nederland een stukje mooier te maken. Dat doen we door te lobbyen voor wetswijzigingen of juist zaken via wetenschap te duiden. Soms heeft dat niet het gewenste effect. In die gevallen kan duidelijkheid alleen gehaald worden bij de rechter, zoals we dat bijvoorbeeld met het briefadres en ‘elk exploot is een ambtshandeling’ hebben bereikt. De uitslagen van de poll en de vraag tijdens de ALV vind ik prachtig: helder is dat onze leden vinden dat de KBvG zelf duidelijk kan forceren met een gang naar de rechter. Daar verheug ik me op”, aldus Sjef van der Putten.
Moet de KBvG de wereld veroveren voor de gerechtsdeurwaarders of het fort bewaken en verdedigen wat we nu hebben?
Deze vraag bracht Michaël Brouwer, voorzitter KBvG in. 71% van de pollstemmers vindt dat de KBvG de wereld moet veroveren en 14% vindt dat we vooral het fort moeten bewaken en verdedigen wat we nu hebben. 7% heeft geen mening over deze vraag en 7% antwoord met: Het zou mooi zijn als de KBvG duidelijk stelling neemt over de verdeling van overheidsvorderingen en dat uitspreekt! Ook tijdens de ALV sprak het merendeel zich uit voor ‘veroveren’ of zowel veroveren als verdedigen.
“Het is wel duidelijk dat er van de KBvG meer verwacht wordt dan alleen het fort bewaken. Dat betekent dat we voor het komende jaar strategieën moeten gaan ontwikkelen om onze doelstellingen te realiseren. De drie pijlers hiervoor zijn volgens mij continuïteit, kwaliteit en imago. Op basis daarvan kunnen we ons jaarplan en de begroting voor 2022 opstellen. De uitslagen van de poll en de vraag tijdens de ALV geven ook een duidelijke richting voor de onderwerpen die we tijdens de regiobijeenkomsten kunnen bespreken. De wereld veroveren houdt wel in dat we de mouwen zullen moeten opstropen met ons allen!” Michaël Brouwer wordt enthousiast van dit vooruitzicht.
Wil je als KBvG3-lid ook je mening geven via de polls die we elke maandag plaatsen in de KBvG app? Download de app dan via de Apple store of de Google Play store.
Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.