Zoeken in KBvG.nl

kbvg-emblem
Inloggen
kbvg-emblem
Heeft u schulden? Ga naar

Per 1 mei jongstleden is de Wet open overheid (Woo) in werking getreden. Deze wet vervangt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) en belooft, nog meer dan de Wob, een transparante overheid. Waarom heeft deze wet betrekking op gerechtsdeurwaarders, en welke verandering brengt de Woo voor hen met zich mee? De KBvG wil haar leden overzicht bieden en voorlichten over de verplichtingen die deze wet voor hen met zich meebrengt.

Waarom heeft de Woo betrekking op gerechtsdeurwaarders?
Naast ondernemer, zijn gerechtsdeurwaarders vooral ook openbaar ambtenaar. Voor zover zij ambtshandelingen verrichten, zijn zij dan ook bestuursorgaan in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Dit maakt dat de Woo voor een deel van toepassing is op de gerechtsdeurwaarderspraktijk, namelijk op documenten die samenhangen met de ambtsuitoefening. Dat zijn dus documenten die betrekking hebben op onder andere oproepingen en betekeningen, gerechtelijke aanzeggingen en bekendmakingen, beslaglegging, ontruiming, executoriale verkopen en gijzelingen en daarmee samenhangende werkzaamheden. Deze ambtshandelingen staan beschreven in de Gerechtsdeurwaarderswet (artikel 2). Daar waar de gerechtsdeurwaarder handelt als ondernemer, bijvoorbeeld in correspondentie met zijn opdrachtgever, zal de Woo doorgaans niet van toepassing zijn. 

Veranderingen als gevolg van de inwerkingtreding van de Woo voor de gerechtsdeurwaarder
De belangrijkste verandering van de Woo ten opzichte van de Wob betreft de actieve openbaarmaking van overheidsinformatie. Waar de Wob voornamelijk een passieve openbaarmakingsplicht kent op verzoek van de burger (het zogenaamde Wob-verzoek), creëert de Woo op termijn ook de verplichting om bepaalde overheidsinformatie op voorhand, actief dus, openbaar te maken. 

Andere belangrijke wijzigingen zijn de verplichting een contactpersoon aan te wijzen waarbij iedereen terecht kan met vragen over de beschikbaarheid van informatie, en de verkorting van de termijn voor het afhandelen van een Woo-verzoek. In verband met die verkorte termijn is het zaak snel contact te hebben met de verzoeker om de informatievraag goed in beeld te krijgen.

Daarnaast is in de Woo de mogelijkheid opgenomen om informatie aan één of enkele personen te verstrekken, in plaats van de informatie openbaar te maken voor eenieder. Over het algemeen zal het hier gaan om informatie die anders niet gedeeld zou kunnen worden met de verzoeker.

Handreiking KBvG
Hoewel gerechtsdeurwaarders onder het toepassingsbereik van de Woo vallen, is de Woo niet toegesneden op de gerechtsdeurwaarderspraktijk. Veel van de informatie die over de Woo is verschenen, is dan ook niet honderd procent van toepassing op gerechtsdeurwaarders. Daarom ondersteunt de KBvG haar leden met een aantal handreikingen, waarmee de gerechtsdeurwaarders hun organisatie kunnen voorbereiden op de Woo. 
 



schuldenwijzer
Heeft u schulden?

Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.

Inloggen