Vorige week woensdag vond het commissiedebat plaats over civielrechtelijke onderwerpen van de Vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid, waarin verschillende partijen inbreng hebben gedaan. Tijdens het debat vroeg de VVD aandacht voor oninbare vonnissen en stelde de vraag welke mogelijkheden de staatssecretaris van Justitie ziet voor dergelijke vonnissen. Een andere vraag die werd gesteld was of de staatssecretaris mogelijkheden ziet om de positie van de gerechtsdeurwaarder te verstevigen, of afdwingbaar te maken om inzage te verschaffen in de vermogenspositie van de schuldenaar. De VVD vindt het een doorn in het oog dat hardwerkende mensen die de dupe zijn geworden van oplichting, ook nog eens worden geconfronteerd met oninbare vonnissen. De VVD ziet daar dan ook een meer centrale rol weggelegd voor de gerechtsdeurwaarders.
De KBvG zie die rol ook. Gerechtsdeurwaarders beschikken immers in beperkte mate al over de mogelijkheid tot inzage in de vermogenspositie van een schuldenaar. Zij kunnen bijvoorbeeld het DBR raadplegen, waarin terug te vinden is welke derdenbeslagen er al liggen op periodieke inkomsten als loon en pensioen, maar zij kunnen ook bij een bank vragen of de betrokkene daar bankiert. Daarnaast kunnen gerechtsdeurwaarders exploten aan de burger in persoon uitreiken. Gerechtsdeurwaarders voeren dan het gesprek aan de deur, waar zij iemand uitleg kunnen geven over zijn of haar rechten, maar verkrijgen zo ook andere informatie die ertoe kan leiden dat een proces misschien wel niet door gaat.
Overigens is de rol aan de deur niet alleen belangrijk om voormelde redenen, maar ook zodat de gerechtsdeurwaarder simpelweg kan uitleggen wat er nou precies staat in het exploot dat hij of zij uitreikt. Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders heeft immers moeite met lezen, schrijven en het gebruik van een computer of smartphone. Dan zijn juist de gerechtsdeurwaarders er om de burgers persoonlijk uitleg te geven en te voorzien van advies.
Goed, zoveel partijen, zoveel standpunten en zoveel inzichten. Het commissiedebat liet mij inzien dat er nog veel informatie en kennis te delen is met politieke partijen. Ik zal daarom Kamerleden en hun beleidsmedewerkers persoonlijk uitnodigen om een kijkje te komen nemen in de praktijk van de gerechtsdeurwaarder. Er is een mooie taak voor ons weggelegd om de dagelijkse praktijk van de gerechtsdeurwaarders over het voetlicht te brengen.