In de huidige tijd is men over het algemeen vrij snel weer aan een nieuwe baan, maar dat geldt niet voor iedereen en is ook sterk afhankelijk van de sector en type werkzaamheden die een werknemer heeft uitgevoerd. Mensen die even tijdelijk financieel krap zitten door de ongevallige situatie bij een faillissement zijn al geholpen met een tijdelijke betalingsregeling ter voorkoming van problematische schulden. Als gerechtsdeurwaarders kunnen wij een mooie rol spelen door mee te denken over oplossingen.
In de wandelgangen bereiken mij al berichten dat over het 2e half jaar van 2024 het aantal dossiers bij de gerechtsdeurwaarderskantoren significant zou zijn toegenomen. De cijfers vanuit onze beroepsgroep hebben we nog niet compleet, dus we kunnen dit nog niet met bewijs staven. Een deel van de kantoren moet de cijfers nog aanleveren, doch uiterlijk 31 januari 2025 moeten de cijfers bij de SNG zijn aangeleverd. Zodra alle cijfers zijn ontvangen, kunnen we onderbouwde conclusies trekken en trends ontdekken.
De cijfers vanuit de beroepsgroep kunnen belangrijke indicatoren zijn voor economische en maatschappelijke ontwikkelingen. CBS meet het aantal faillissementen. Wij lezen hieruit de mogelijke gevolgen voor toeleveranciers en medewerkers die hierdoor in financiële in problemen kunnen raken. En dat blijkt dan weer uit onze cijfers. Immers, dit zal een toename van het aantal dossiers tot gevolg hebben. Bij toename van dossiers zijn weer meer mensen voor de behandeling van dossiers nodig.
Cijfers worden steeds belangrijker. Dit blijkt ook uit het jaarplan van de Rechtspraak. Ook zij sturen aan op aantallen dossiers en de benodigde fte’s en welke instroom en uitstroom aan zaken welke zij verwachten.
Er wordt heel veel gemeten zoals door het CBS, de Rechtspraak en ook de KBvG. Het is niet meer denkbaar dat wij zonder cijfers kunnen sturen. Ik ben heel benieuwd naar onze cijfers. Meten is weten.