Zoeken in KBvG.nl

kbvg-emblem
Inloggen
kbvg-emblem
Heeft u schulden? Ga naar

Gisteren was ik aanwezig bij de Algemene Ledenvergadering van MKB Nederland die werd geleid door voorzitter Jacco Vonhof. Speciale gast was Dirk Beljaarts, minister van Economische Zaken. Hij hield een algemene toespraak toegespitst op de ondernemers die zich vaak “de pinautomaat van de overheid voelen”. Beljaarts gaf aan dat ondernemen vanwege alle financiële verplichtingen en wet- en regelgeving in Nederland heel lastig is geworden. Hij wil graag bekijken hoe dit verbeterd kan worden. Zonder directe toezeggingen.

Ondertussen moest ik ineens weer denken aan de motie van Don Ceder van vorige week, die unaniem door de Tweede Kamer is aangenomen. Volgens de motie moeten ontvangen betalingen eerst afgeboekt worden op de hoofdsom, de omgekeerde imputatieregeling dus. In de motie wordt niet gesproken over het kostenrisico dat op deze manier komt te liggen bij de ondernemers. Dit was echter een te technisch onderwerp om aan de minister vragen over te stellen.

Ik had meerdere vragen voorbereid, maar per aanwezige mocht 1 vraag worden gesteld. Aan Beljaarts legde ik voor dat ondernemers hun diensten en producten verkopen, maar dat ze er ook op moeten kunnen vertrouwen dat hun facturen worden betaald. Het aantal faillissementen is behoorlijk aan het toenemen. Als er wordt gesaneerd, dan is het altijd de Belastingdienst met haar preferentie die wordt voldaan, terwijl de overige schuldeisers vaker het nakijken hebben. Dit gevolgd door de vraag wat de minister zijn visie hierop is en wat hij hieraan wil doen. Zijn antwoord was dat met de komst van de WHOA al maatwerk door de Belastingdienst wordt geleverd, maar dat hij met deze vraag is overvallen en hierop verder niet kan reageren. Dat ik geen direct antwoord kreeg, vond ik jammer maar wel begrijpelijk. In ieder geval heb ik wel mijn punt bij hem kunnen maken en gaat hij hieraan, ten behoeve van de ondernemers, ook aandacht aan besteden.

Ik was niet de enige gerechtsdeurwaarder in de zaal. Ook Rob Uytdewilligen was aanwezig in zijn hoedanigheid van voorzitter van MKB Rotterdam-Rijnmond. Hij legde aan de minister voor dat het  tegenwoordig voor parttime-medewerkers niet loont om meer te werken. Als meer loon wordt ontvangen, dan vervallen toeslagen, met als gevolg minder netto-inkomen. De ondernemers hebben te kampen met schaarste aan personeel, dat gedeeltelijk opgevangen zou kunnen worden door part-timers meer uren te laten werken. Maar dan moet het wel lonend zijn.

Enfin, het was een goede bijeenkomst waarin in ieder geval door en namens de gerechtsdeurwaarders aandacht is gevraagd voor ondernemers. Hopelijk wordt het opgepakt.

schuldenwijzer
Heeft u schulden?

Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.

Inloggen