Zoeken in KBvG.nl

kbvg-emblem
Inloggen
kbvg-emblem
Heeft u schulden? Ga naar

We lezen het al wekenlang bijna dagelijks in het nieuws: de prijzen blijven maar stijgen, voor energie, voor brandstof, voor boodschappen. En er komen telkens nieuwe redenen voor nog meer prijsstijgingen voorbij. Op dit moment zijn het bijvoorbeeld de droogte en het personeelstekort waardoor het vervoeren van grondstoffen en producten over het water steeds meer kost. Die hogere kosten worden uiteindelijk doorberekend aan de consument. 

Ook onze belangrijke toeleverancier van stroom, Noorwegen, wil de export beperken vanwege de droogte – stroom wordt daar vooral door waterkracht opgewekt. We kunnen dus binnenkort ook hogere prijzen voor stroom verwachten, terwijl de prijs voor gas de pan uit blijft rijzen.

Hebben mensen voldoende inkomsten om die klap op te vangen, dan is het wellicht een kwestie van keuzes maken: als we ons geld uitgeven aan een zonvakantie, kunnen we dit jaar niet op wintersport. Maar intussen groeit de groep van mensen die moeten kiezen welke vaste lasten ze deze maand wel of niet zullen betalen. Het aantal huishoudens dat in financiële problemen kan komen, wordt door het Centraal Plan Bureau (CPB) geschat op 1,2 miljoen. Dat zijn niet alleen huishoudens die nu al moeilijk tot zeer moeilijk kunnen rondkomen, het gaat ook om de middeninkomens.

Het kabinet ziet niet veel mogelijkheden om dit jaar nog iets te doen om de koopkracht van lage en middeninkomens te verbeteren. Het ziet ernaar uit dat we afstevenen op een zeer problematische situatie waarin veel huishoudens in de schulden terecht gaan komen. Gerechtsdeurwaarderskantoren zien nog niet per se een flinke stijging van het aantal dossiers, maar dat komt waarschijnlijk omdat het altijd even duurt voordat een schuldeiser de invordering bij een gerechtsdeurwaarder neerlegt. Financiële verplichtingen moeten toch worden nagekomen, hoe zuur het ook is als mensen niet meer kunnen rondkomen door extreme inflatie.
 
In mijn ogen is dit hét moment voor de landelijke overheid om haar preferente positie als schuldeiser op te geven. Die preferente positie houdt in dat de overheid bij schulden voorrang krijgt bij de invordering. Dat werkt een oneerlijke aflossing van de schulden in de hand: de landelijke overheid vordert de volledige afloscapaciteit in tot de schuld helemaal is afbetaald, daarna pas zijn overige schuldeisers aan de beurt. Zo kan het gebeuren dat het jaren duurt voordat er weer aflossingscapaciteit beschikbaar komt bij de burger met schulden.
 
De preferente positie opgeven is natuurlijk geen oplossing voor alle mensen die de komende tijd in financiële problemen terecht komen. Het gelijkstellen van de landelijke overheid aan alle andere schuldeisers is echter wel een oplossing die ervoor zorgt dat de invordering van schulden op een eerlijker manier verloopt. Zodat ook de overige schuldeisers krijgen waar ze recht op hebben. Uiteindelijk willen we toch gezamenlijk voorkomen dat er een domino-effect ontstaat waarbij de schuldeisers van vandaag de schuldenaren worden van morgen!
 



schuldenwijzer
Heeft u schulden?

Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.

Inloggen