Zoeken in KBvG.nl

kbvg-emblem
Inloggen
kbvg-emblem
Heeft u schulden? Ga naar

De huidige onrust in de wereld brengt grote financiële en maatschappelijke gevolgen met zich mee. De Kamer van Koophandel maakte begin april na onderzoek de inschatting dat 200.000 bedrijven op omvallen staan. De NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren deelde afgelopen weekend in het AD dat mensen met een inkomen tot 1,5 keer modaal zich al melden bij de gemeente voor schuldhulp. Door de hoge inflatie en de energieprijzen die uit de pan zijn gerezen, kunnen steeds meer mensen hun vaste lasten niet meer opbrengen. 

Er is veel aandacht voor mensen met schulden en dat is een goede zaak. Het kabinet startte in 2018 al met de Brede schuldenaanpak en de problematiek met de kinderopvangtoeslag heeft de maatschappij nog bewuster gemaakt van de noodzaak van de menselijke maat bij de aanpak van schulden. 

De initiatieven en aanbevelingen om mensen met schulden beter te beschermen en om het verergeren van bestaande schuldensituaties door oplopende kosten te voorkomen, zijn talrijk. Een kleine greep: 

  • Een aantal weken terug zat ik in een radioprogramma van npo1 om te praten over een pauzeknop voor mensen met schulden. Schulden veroorzaken veel stress en een pauze van enkele maanden biedt rust aan de schuldenaar en geeft schuldhulpverleners ruimte om overzicht te krijgen. 
  • Op 20 april bood de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) het rapport ‘Van schuld naar schone lei’ aan de minister voor Armoedebeleid, Carola Schouten, aan. Het rapport bevat aanbevelingen voor de preventie en curatie van schulden. 
  • De Rechtbank Amsterdam heeft een aantal jaar samen met zorgverzekeraar Achmea een pilot gedraaid waarbij de schuldenaar rechtstreeks door de griffie werd opgeroepen naar een zitting te komen. Op de zitting zijn de zorgverzekeraar en schuldhulpverlening aanwezig om direct een oplossing voor de schulden te vinden. De rechtbank wil hier graag een vaste werkwijze van maken.

Allemaal mooie initiatieven met goede intenties: oplossingen voor een effectievere schuldenaanpak en het voorkomen van problematische schulden. Daar staan we als beroepsgroep helemaal achter en we doen ons best mee te denken in het vinden van de goede oplossingen. Gerechtsdeurwaarders hebben vanuit hun vakgebied immers een totaaloverzicht en weten als geen ander hoe de praktijk werkt, zowel voor schuldenaren als schuldeisers. Het is onze ambtelijke taak ervoor te zorgen dat de schuldeiser recht wordt gebracht, maar het is ook onze maatschappelijk taak om de burger te beschermen tegen een verergerende schuldensituatie. In die bemiddelende rol hebben we bovendien persoonlijk contact met beide partijen. Wij zijn daardoor de spin in het web, dé partij in de schuldenketen die het overzicht kan bieden.Daarom worden we gelukkig steeds vaker al in de beginfase van dit soort ideeën en oplossingen betrokken. 

Ik pleit er dan ook voor de expertise van de gerechtsdeurwaarder in het schuldendomein te benutten. En wellicht nog belangrijker: laten we er voor zorgen dat alle initiatieven die nu los van elkaar worden gestart, worden samengevoegd en gestroomlijnd tot één uniforme, landelijke schuldenaanpak die effectief, duurzaam en maatschappelijk verantwoord is.
 



schuldenwijzer
Heeft u schulden?

Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.

Inloggen