Zoeken in KBvG.nl

kbvg-emblem
Inloggen
kbvg-emblem
Heeft u schulden? Ga naar

Het bureau van de KBvG ondersteunt het bestuur bij het uitvoeren van haar taken. Er wordt veel werk verzet door het bureau. Daarom wil ik graag aandacht vragen voor een project dat op dit moment in samenwerking met het bureau wordt uitgevoerd: het leveren van input ten behoeve van de beantwoording van de prejudiciële vragen die op 20 januari dit jaar door de Rechtbank Amsterdam zijn gesteld aan de Hoge Raad. Het bureau doet dit in samenwerking met bepaalde bij deze procedure betrokken collega’s van bij de KBvG aangesloten kantoren en uiteraard onze cassatieadvocaat.

Sinds ruim tien jaar kunnen partijen Schriftelijke Opmerkingen indienen bij de Hoge Raad nadat de feitenrechter één of meerdere prejudiciële vragen aan de Hoge Raad heeft gesteld. In sommige gevallen kunnen ook derden Schriftelijke Opmerkingen maken. 
De KBvG is één van de partijen die van deze mogelijkheid het meest gebruik maakt. De KBvG ziet het, samen met haar leden, namelijk als haar verantwoordelijkheid om, in het algemeen belang, een bijdrage te leveren aan kwalitatief goede rechtsvorming.

Nadat de A.-G. heeft geconcludeerd, bestaat voor partijen nog de mogelijkheid om aanvullende input te geven middels een zogenaamde Borgersbrief. Een Borgersbrief is bedoeld om de Hoge Raad van dienst zijn bij zijn oordeelsvorming, al dan niet in aanvulling op eerder ingediende Schriftelijke Opmerkingen. 

De naam Borgersbrief is overigens afkomstig  van een arrest van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens waarin het recht van betrokken partijen om te mogen reageren werd bevestigd (EHRM 30 oktober 1991, NJ 1992, (Borgers/België). 

In de zaak n.a.v. de vragen van 20 januari jl. gaat het om de vraag of het in kracht van gewijsde gaan van een vonnis na verloop van de verzetstermijn kan worden doorbroken als achteraf blijkt dat de rechter de ambtshalve toetsing aan het Europese consumentenrecht niet heeft uitgevoerd. 
De KBvG zag hierin een aantal onwenselijke implicaties voor de praktijk van gerechtsdeurwaarderskantoren waar soortgelijke dossiers lopen. Naast een aantal juridische argumenten heeft de KBvG ook praktische invalshoeken en risico’s benoemd die de Hoge Raad kunnen helpen in zijn oordeelsvorming.

Het opstellen van Schriftelijke Opmerkingen en een Borgersbrief vergt veel tijd en juridische expertise.  Ook nu hebben we weer een beroep kunnen doen op het bureau, onze collega’s van de bij  deze zaak betrokken kantoren en uiteraard onze cassatieadvocaat Marc Jansen. 

We kunnen rekenen op een team van collega’s dat bijzonder veel expertise in huis heeft en het bestuur en de beroepsgroep hiermee te allen tijde bijstaat. Dat is iets waar we trots op kunnen zijn!

schuldenwijzer
Heeft u schulden?

Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.

Inloggen