Zoeken in KBvG.nl

kbvg-emblem
Inloggen
kbvg-emblem
Heeft u schulden? Ga naar

Vorige week was ik aanwezig bij het congres ‘Schulddienstverlening in de steigers’. Een interessant congres met boeiende sprekers, die hun visie op de toekomst van schuldhulpverlening presenteerden. Een van de sprekers was André Moerman, schuldenexpert en sociaal raadslid bij de LOSR. Zijn idee om gerechtsdeurwaarders een bredere coördinerende rol toe te bedelen sprak mij erg aan. 

Hij ziet de gerechtsdeurwaarder van de toekomst, de coördinerend gerechtsdeurwaarder 2.0, zoals hij het noemde, als dé persoon die mensen met problematische schulden aanmeldt bij de gemeenten voor schuldhulpverlening. Een logisch voorstel, vind ik, want gerechtsdeurwaarders komen jaarlijks in totaal bijna twee miljoen keer bij mensen met schulden aan de voordeur en hebben persoonlijk contact. In het gesprek ter plekke kan de gerechtsdeurwaarder snel achterhalen of iemand zijn schulden wel kan voldoen. Als dat zo is, zorgt hij voor een duwtje in de rug zodat er alsnog wordt betaald. Als iemand wel wil betalen maar dat niet in één keer kan of tijdelijk niet kan door omstandigheden, zoekt de gerechtsdeurwaarder naar een oplossing zoals een betalingsregeling. 

In problematische situaties, waarin mensen hulp krijgen van de gemeentelijke schuldhulpverlening, ziet Moerman voor zich dat de coördinerend gerechtsdeurwaarder 2.0 de verdeler van de vorderingen is voor alle schuldeisers. Daarnaast is hij van mening dat de huidige voorgestelde oplossingen – bijvoorbeeld het samenvoegen van de Wsnp en de Msnp - niet zullen werken en dat ben ik met hem eens. Zo ligt op dit moment onder andere ook de Wet opleggen betalingsregeling door de rechter ter consultatie. Door deze wet kan de rechter beslissen dat een schuldeiser een betalingsregeling moet aanvaarden. Het opleggen van een betalingsregeling kan voorkomen dat een schuldenaar (verder) in de financiële problemen raakt, is de gedachtegang hierachter. 

Een rechter heeft echter geen enkel inzicht in de volledige schuldensituatie. De betalingsregeling wordt getroffen voor één schuldeiser, maar in veel gevallen zijn er meerdere schuldeisers. Hoe zit het dan met hun deel van de vordering? Een gerechtsdeurwaarder kan een verhaalbaarheidstoets uitvoeren, doordat hij inzage heeft in verschillende informatiesystemen zoals bijvoorbeeld het Digitaal Beslag Register. Daaruit wordt duidelijk of er wellicht al eerdere beslagen zijn gelegd en hoeveel ruimte er is voor een eventuele betalingsregeling. Hoe kan een rechter bepalen wat een passende betalingsregeling is zonder inzage in de gegevens waartoe een gerechtsdeurwaarder wel toegang heeft?

De KBvG zal zeker reageren op de internetconsultatie voor de Wet opleggen betalingsregeling door de rechter, want zoals geschetst zien we daar heel wat haken en ogen aan. Het is echter goed dat alle partijen in de schuldenketen nadenken over oplossingen voor mensen met (problematische) schulden én schuldeisers, hoewel niet elk idee in mijn ogen geschikt is om van de tekentafel naar de praktijk te worden gebracht. De visie van André Moerman dat er een grotere rol voor de gerechtsdeurwaarders kan worden weggelegd, wordt zeker onderschreven. Het is op dit moment ook onderwerp van gesprek tijdens de thematafels die hierover worden georganiseerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid.



schuldenwijzer
Heeft u schulden?

Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.

Inloggen