Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.
Juridisch nieuws
Begin april 2022 heeft de Raad van State een advies uitgebracht over het wetsvoorstel voor het nieuwe Wetboek van Strafvordering. Vandaag is het advies openbaar geworden. Het advies is een belangrijke mijlpaal in dit wetgevingsproject. In het Wetboek van Strafvordering staan de procesregels voor de opsporing, vervolging en berechting van strafbare feiten. Het wetboek is van wezenlijk belang voor het goed functioneren van de rechtstaat. In haar eindoordeel maakt de Afdeling advisering van de Raad van State een aantal opmerkingen bij het wetsvoorstel en adviseert daarmee rekening te houden voordat het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer wordt ingediend. Dit wordt een dictum B genoemd.
De SVB is trots op het feit dat zij ook in het afgelopen jaar weer miljoenen burgers goede en betrouwbare dienstverlening heeft kunnen bieden, die hoog gewaardeerd werd. Dit geldt zowel voor de reguliere als de tijdelijke regelingen waaraan de SVB uitvoering heeft gegeven, deels als gevolg van de coronapandemie. Zo is er aan vele ouders een tegemoetkoming uitgekeerd vanwege de tijdelijke sluiting van de kinderopvang en keerde de SVB ook een tegemoetkoming uit aan ouders zonder recht op kinderopvangtoeslag vanuit de regeling TTKZO. Daarnaast keerde de SVB tweemaal een zorgbonus uit en verstuurde de SVB vaccinatie- uitnodigingen voor PGB-zorgverleners. Ook gaf de SVB uitvoering aan de regeling voor gerepatrieerde Nederlanders uit Afghanistan.
De coronacrisis en de beperkende maatregelen hebben een groot stempel gedrukt op het jaar 2021. De uitvoering van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) legde en legt nog steeds een groot beslag op de capaciteit van UWV. Er zijn voorschotten berekend en uitbetaald, en er is begonnen met het vaststellen van de definitieve subsidiebedragen. Dat is een inhoudelijk complex traject met veel uitzonderingssituaties waarmee we komende jaren nog volop bezig zijn. Daarnaast zijn er alle ‘normale’ werkzaamheden én we zijn gestart met het realiseren van onze ambities om onze dienstverlening gestructureerd te verbeteren en te verbreden.
Het jaarverslag van de Staten-Generaal 2021 is als volgt opgebouwd:
A. een algemeen deel met de dechargeverlening;
B. het beleidsverslag met de artikelen en de bedrijfsvoeringsparagraaf;
C. de jaarrekening met de verantwoordingsstaat, de saldibalans en de WNT-verantwoording 2021.
Hierbij biedt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het departementale jaarverslag van (XV) over het jaar 2021 aan.
In dit departementaal jaarverslag 2021 legt de Minister van Justitie en Veiligheid, mede namens de Minister voor Rechtsbescherming en de Staats secretaris van Justitie en Veiligheid, verantwoording af over het gevoerde beleid, de bereikte resultaten van dit beleid en de kosten van het beleid in 2021. In dit departementaal jaarverslag wordt tevens verantwoord over het gevoerde beheer over het jaar 2021.
Met die besluit worden regels gesteld voor incassobureaus. Zij moeten bijvoorbeeld duidelijke informatie geven over de schuld die geincasseerd wordt en beschikbaar zijn voor vragen over een betalingsregeling. Reageren kan tot 21 juni 2022.
De Kaderwet zelfstandige bestuursorganen schrijft in artikel 39 lid 1 voor, dat elke zbo om de vijf jaar moet worden geëvalueerd. De plv. Secretaris-Generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft gevraagd om de evaluatie van de Raad voor Rechtsbijstand conform deze wettelijke bepaling uit te voeren.
De lerende werking van het tuchtrecht en team- en netwerkverantwoordelijkheid in het tuchtrecht op grond van de Wet BIG.
De Wet open overheid (Woo), op 5 oktober 2021 aangenomen door de Eerste Kamer, treedt 1 mei 2022 in werking. De Woo stelt verplicht dat alle overheidsorganisaties, zoals genoemd in de Woo, op termijn hun openbaar te maken informatie via PLOOI (Platform Open Overheidsinformatie) toegankelijk maken. PLOOI is nog in ontwikkeling.Daarbij zijn twee deeltrajecten te onderscheiden, een ICT-traject (doorontwikkeling en beheer van de webapplicatie PLOOI, uitvoering door KOOP) en een implementatietraject (facilitering, fasering, communicatie, regelgeving, uitvoering door BZK/KOOP/RDDI/koepels). Beide trajecten zijn ter beoordeling aan de Chief Information Officer (CIO Rijk) voorgelegd. Uit de analyse van de CIO komt het beeld naar voren dat de gemaakte planning te optimistisch is, nog niet compleet en ook nog te weinig gevalideerd op de impact bij en mogelijkheden van de stakeholders. De CIO adviseert om door te gaan met het programma, met verwerking van de in het rapport opgenomen adviezen.