Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.
Juridisch nieuws
De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een aantal vragen voorgelegd aan de bewindspersonen van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2023.
Vraag 186: Hoeveel deurwaarderskantoren zijn er actief in Nederland? Hoeveel daarvan hebben uitgesproken om sociaal te incasseren?
Vragensteller is van harte uitgenodigd eens een dag mee te lopen met een gerechtsdeurwaarder.
De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid heeft op 6 oktober 2022 overleg gevoerd met de heer Weerwind, minister voor Rechtsbescherming, en mevrouw Yeşilgöz-Zegerius, minister van Justitie en Veiligheid.
- Van Nispen (SP) heeft vragen gesteld over het sociaal tarief n.a.v. de brief van de KBvG;
- Daarnaast heeft hij gevraagd of we niet af moeten van marktwerking;
- De minister heeft zijn steun uitgesproken aan de gerechtsdeurwaarders. Hij geeft aan dat de herbezinning van de ambtelijk-maatschappelijke rol en de vergoedingensystematiek wordt besproken aan de thematafels. Hij ziet een verschuiving van escalatie naar duurzame oplossingen, en ziet een sociaal tarief als vangnet voor de deurwaarder om burgers met problematische schulden vroegtijdig en snel door te geleiden naar een passende oplossing;
- Einde jaar komt de minister met een brief over de uitkomsten van de thematafels, waarin hij ook aan zal geven welke accenten hij wil leggen.
De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op 6 oktober 2022 overleg gevoerd met mevrouw Schouten, minister voor Armoedebeleid.
- Simons (BIJ1) stelt een vraag over voorkomen dat er veel winst wordt gemaakt op (verjaarde) schulden.
- Sahla (D66) vraagt naar visie op incasso en hoeveel geld er naar vroegsignalering gaat.
- Palland (CDA) maakt een opmerking over de schuldensector, en stelt vragen over de prikkels binnen het huidige systeem. Ze noemt dat deurwaarders zelf bepalen wanneer ze naar de rechter gaan, dat dat negatief is voor de schuldenaar en dat de deurwaarder eraan verdient. Ze wil weten hoe de minister aankijkt tegen het verankeren van een betalingsregeling in de wet, en vindt dat er gebrek is aan inzicht en coördinatie in de schuldinning.
- De minister geeft aan dat er wordt gekeken hoe bij private schuldeisers een coulantere betalingsregeling kan worden afgedwongen. Er volgt een voorstel over het recht op een betalingsregeling i.s.m. minister Weerwind.
- Simons (BIJ1) vraagt naar de wet incassodienstverlening en de schade die aangericht kan worden zolang de nieuwe wet nog niet is ingegaan. Ze geeft aan een tweeminutendebat aan te vragen en denkt aan moties. De minister gaat kijken of er mogelijkheden zijn om het wetstraject te versnellen.
De minister stuurt voor de begrotingsbehandeling SZW:
- Een brief over het implementatieplan van het programma aanpak armoede en schulden
- Een brief over onder andere de WKI en de schuldhulpverlening, in samenwerking met minister Weerwind.
Op 3 oktober is het wetsvoorstel ‘Verzamelwet SZW 2023’ en de Memorie van toelichting aan de Tweede Kamer gezonden. In deze Verzamelwet zijn (weer) wijzigingen in de bvv-regeling opgenomen.
Artikel 1 van de Verzamelspoedwet Covid-19 bepaalt dat voor de toepassing van artikel 47, eerste lid, derde volzin, van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering is van een feitelijke onmogelijkheid om aan een van de in artikel 46, eerste lid, van dat wetboek bedoelde personen afschrift te laten, steeds sprake zolang de richtlijnen van het RIVM voorschrijven dat personen afstand houden wegens besmettingsgevaar met COVID-19.
De richtlijnen van het RIVM schrijven dat sinds eind februari al niet meer voor, reden waarom de KBvG de gerechtsdeurwaarders toen reeds heeft bericht dat daarmee de coronabetekening kwam te vervallen.
Het besluit van 27 september bepaalt nu dat het tijdstip van verval van artikel 1 van de Verzamelspoedwet COVID-19 wordt vastgesteld op 1 december 2022.
Ter voorbereiding van het commissiedebat Armoede en Schuldenbeleid van 6 oktober aanstaande informeert de minister voor Armoedebeleid de Tweede Kamer over de laatste stand van zaken met betrekking tot de stappen die het kabinet zet om mensen met geldzorgen, die in armoede leven en/of met problematische schulden kampen te helpen.
De Minister van Justitie en Veiligheid geeft antwoord op kamervragen over de fraudekwestie bij het kantoor van de landsadvocaat.
Dit wetsvoorstel bevat een technische vereenvoudiging van het burgerlijk procesrecht. Het maakt een einde aan het bestaan van twee verschillende versies van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (hierna: Rv). Het bevat geen inhoudelijke wijzigingen.
Op pagina 95 en 96 van het rapport vindt u een evaluatie van de coronabetekening: "De minister overwoog dat het zoveel mogelijk mijden van fysiek contact en tegelijkertijd het zoveel mogelijk (telefonisch) contact zoeken met de geadresseerde om het exploot toe te lichten, waarborgen bood voor zowel de veiligheid en volksgezondheid als het belang van de geadresseerde om goed geïnformeerd te worden".
Tweede Kamer, 1e vergadering, dinsdag 20 september 2022