Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.
Juridisch nieuws
Minister Weerwind: "(...) Juist in deze tijden van stijgende inflatie en terugbetaling van coronamiddelen kunnen sommige mensen en bedrijven snel in de problemen raken. Ik wil dat daar gericht actie op ondernomen kan worden en dat er zo vroeg mogelijk contact is tussen schuldeiser en schuldenaar. Om incasso en executie te voorkomen, werk ik de rol uit die een coördinerend deurwaarder kan hebben bij de samenwerking tussen incasseerders, gerechtsdeurwaarders en schuldhulpverleners. Om mogelijk te maken dat rechters een betalingsregeling opleggen, ontvangt u volgend jaar een wetsvoorstel.
Mensen moeten voldoende middelen overhouden om in de basale kosten van levensonderhoud te kunnen voorzien. Hiervoor dient de beslagvrije voet. Een beslaglegger moet de beslagvrije voet in acht nemen. Door middel van deze regeling wordt de Regeling beslagvrije voet op twee punten gewijzigd. Ten eerste wordt de termijn van de tijdelijke ophoging van de beslagvrije voet vanwege hoge woonkosten vastgesteld op 18 maanden. Ten tweede wordt de modelmededeling gewijzigd.
Het tijdstip van verval van artikel 1 van de Verzamelspoedwet COVID-19 wordt
vastgesteld op 1 februari 2023.
Het wetsvoorstel maakt een einde aan het bestaan van twee verschillende versies van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (Rv) (één voor verplicht
elektronisch procederen in civiele zaken bij de Hoge Raad en één voor alle andere gerechten), zodat daarvan voortaan weer één versie bestaat. De VVD, D66 en SP hebben hun steun voor dit wetsvoorstel uitgesproken. De VVD en SGP hebben daarnaast nog enkele vragen gesteld.
Minister Weerwind: " (...) Juist in deze tijden van stijgende inflatie en terugbetaling van coronamiddelen kunnen sommige mensen en bedrijven snel in de problemen raken. Ik wil dat daar gericht actie op ondernomen kan worden en dat er zo vroeg mogelijk contact is tussen schuldeiser en schuldenaar. Om incasso en executie te voorkomen, werk ik de rol uit die een coördinerend deurwaarder kan hebben bij de samenwerking tussen incasseerders, gerechtsdeurwaarders en schuldhulpverleners. Om mogelijk te maken dat rechters een betalingsregeling opleggen, ontvangt u volgend jaar een wetsvoorstel. (...)"
Reactie op het eindrapport van het onderzoek naar hardvochtige effecten van (de uitvoering van) de Participatiewet, de werknemers-regelingen en de uitbetaling van het persoonsgebonden budget (pgb). Dat onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van de motie Omtzigt c.s. Deze motie sluit aan bij de inzet van het kabinet om actief te monitoren hoe wet- en regelgeving in de praktijk voor burgers uitpakt en in te grijpen waar dat nodig is. Algemeen geldt voor de SZW-regelingen in de huidige situatie dat hogere kosten van levensonderhoud waaronder hoge energiekosten, problemen kunnen veroorzaken voor kwetsbare groepen en lagere en middeninkomens. Dit geldt bijvoorbeeld voor schuldenaren omdat deze kosten niet worden meegenomen in het vaststellen van de beslagvrije voet, aflossingscapaciteit of draagkracht. In bepaalde gevallen kan dit leiden tot ontwrichtende situaties en daarmee hardvochtige effecten. Het kabinet geeft aan te willen onderzoeken wat voor stappen er mogelijk zijn rondom de hoogte van de beslagvrije voet.
De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid heeft op 10 november 2022 overleg gevoerd met de minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind.
Onderwerp van gesprek was onder meer de oninbaarheid bij de executie van civiele vonnissen en dat de Europese Commissie ervoor heeft gewaarschuwd dat, als vonnissen niet geëffectueerd worden, dat leidt tot een mate van straffeloosheid, zelfs in het civiele recht. De minister verwijst naar zijn werkbezoek aan de KBvG en zegt toe in het eerste halfjaar van 2023 met de KBvG het gesprek aan te gaan over de transparantie van vermogen en sancties bij onttrekking aan het vermogen. De uitwerking van de motie van 16 december 2021 van de Tweede kamerleden Van Nispen (SP) en Ellian (VVD) over oninbare civiele vonnissen wordt meegenomen in het overleg.
Gerechtsdeurwaarders moeten om hun werk goed te doen vaak controleren of een adres klopt. Dat kan digitaal maar kost tijd om te doen en moet altijd en zorgvuldig gebeuren. Een deurwaarder wordt betaald voor zijn werk door de kostenveroordeling in procedures waarin de (schuld)eiser gelijk krijgt. Om de werkzaamheden die hij voor adrescontrole moet doen te betalen worden de geldende tarieven met dit besluit (maximaal 2 euro per handeling) verhoogd. Er is onlangs een consultatie gepubliceerd.
Gelet op de bijzondere omstandigheden op de energiemarkt, worden tijdelijk, voor de winterperiode 2022/2023, de regels voor het handelen van een netbeheerder of leverancier bij betalingsachterstanden van (klein)verbruikers aangescherpt en de situatie van wanbetaling als grond voor beëindiging van de levering en afsluiting van een (klein)verbruiker in beginsel uitgesloten.
Vanaf 26 oktober 2022 tot 1 april 2023 geldt een algeheel afsluitverbod. Alleen wanneer aantoonbaar aan drie extra procedurevoorschriften is voldaan, mag worden afgesloten. Daarnaast geldt bij het aanbieden van een betalingsregeling een heraansluitverplichting.
De digitale transformatie van de samenleving maakt dat ook de justitiesector met de tijd mee moet gaan. Voor efficiënte grensoverschrijdende samenwerking tussen bevoegde justitiële autoriteiten in civielrechtelijke en strafrechtelijke aangelegenheden is de beschikbaarheid van een veilige, betrouwbare, en tijdbesparende vorm van elektronische communicatie nodig. Daarnaast kan de digitale toegang tot het recht voor burgers en bedrijven, waaronder toegang tot de rechter, in grensoverschrijdende zaken worden verbeterd. Tegen die achtergrond heeft de Europese Commissie (hierna: de Commissie) een voorstel gedaan voor een verordening en een richtlijn over de digitalisering van de justitiële samenwerking en toegang tot het recht in de EU in grensoverschrijdende civielrechtelijke en strafrechtelijke aangelegenheden (hierna: het voorstel). Dit voorstel wordt momenteel in raadswerkgroepen besproken.