Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.
Juridisch nieuws
Deze position paper weerspiegelt de visie van het CJIB op het thema gegevensuitwisseling in relatie tot de (on)mogelijkheden waar uitvoeringsorganisaties van het Rijk tegen aan lopen binnen het armoede- en schuldendomein.
De Miinister voor rechtsbescherming reageert op twee onderzoeksrapporten van het WODC: 'Alimentatie van nu, acceptatie van alimentatie in het licht van maatschappelijke ontwikkelingen' en 'Toezicht op het bewind van ouders en voogden over het vermogen van minderjarigen'
Kamerlid Don Ceder (CU) presenteerde op 18 april zijn plan voor maatschappelijk verantwoord incasseren: 'Incassoindustrie: Kapot Duur?!' Daarmee wil hij een aantal voorstellen doen om gezinnen, jongeren en kwetsbare personen beter te beschermen tegen schulden.
Onderzoeksrapport over de frequentie en aard toepassing bevoegdheden betalingsregelingenbeleid door het CJIB
Vragen van het lid Kat (D66) aan de Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen over de berichten omtrent maandelijks beslag op bijstand in
strijd met wet (ingezonden 14 april 2023).
(Semi-)overheidsinstanties moeten op dit moment jaarlijks de beveiliging laten testen van hun inlogsystemen en -processen. Zij moeten elk jaar een rapport aanleveren waarmee wordt aangetoond dat de systemen, de beveiligingsprocessen en het beveiligingsbeleid in orde zijn. De al geldende eisen waaraan deze instanties en de door hen aangeleverde rapportages moeten voldoen worden nu vastgelegd in een ministeriële regeling.
Wijziging van de Pensioenwet, de Wet inkomstenbelasting 2001 en enige andere wetten in verband met herziening van het pensioenstelsel, standaardisering van het nabestaandenpensioen, aanpassing van de fiscale behandeling van pensioen en enige andere wijzigingen ten aanzien van pensioen. Nader voorlopig verslag bespreking Eerste Kamer
De behandeling van de Wet vereenvoudiging en modernisering bewijsrecht staat geagendeerd voor 30 en 31 mei en 1 juni 2023, zie pagina 13 van de langetermijnagenda van de plenaire vergaderingen.
Antwoord op vragen van het lid Ceder over dilemma’s bij schuldhulpverleners om te kunnen handelen in het belang van cliënten als ontstaan effect van het recent aangenomen wetsvoorstel tot wijziging van de Wsnp. De vragen hebben voornamelijk betrekking op problemen die worden voorzien vanwege het ontbreken van overgangsrecht in verband met de wijziging van de Wsnp-termijn van 36 maanden naar 18 maanden per 1 januari 2024 aanstaande.
Met het wetsvoorstel wil de regering ongewenste verhuurpraktijken voorkomen en tegengaan en woningzoekenden, huurders en arbeidsmigranten beschermen. Om dat te bereiken richt het voorstel zich tot verhuurders van reguliere woonruimte, verhuurders van verblijfsruimte voor arbeidsmigranten en verhuurbemiddelaars. Het voorstel introduceert verschillende instrumenten, waaronder (basis)normen voor goed verhuurderschap, de bevoegdheid om verhuurdervergunningen te introduceren en de mogelijkheid voor gemeenten om het beheer van een woning over te nemen. De wet werd ondertekend op 24 maart jl. en treedt in werking op bij Koninklijk besluit te bepalen tijdstip.