Zoeken in KBvG.nl

kbvg-emblem
Inloggen
kbvg-emblem
Heeft u schulden? Ga naar

“Ik móét deze sneakers hebben.” Klik. “Ach, het is maar €5 per maand.” Klik. “Ik betaal later wel.” Klik. En zo bouwen steeds meer jongeren, vaak zonder het door te hebben, een schuld op. Want “later” komt sneller dan gedacht, en tegen de tijd dat de rekening zich aandient, is het geld alweer op. De opkomst van Buy Now, Pay Later (BNPL) maakt het verleidelijk om zonder nadenken te kopen, zonder dat je direct voelt wat het écht kost. En daar zit precies het probleem. Jongeren groeien op in een wereld waarin alles direct beschikbaar is: series, eten, kleding, gadgets. Maar financiële educatie? Die blijft vaak achter. 

Op school leren we Pythagoras en het verschil tussen fotosynthese en fermentatie, maar hoe een lening werkt of waarom rente zo verraderlijk is? Dat staat zelden op het lesrooster. Dat moet anders. Preventie begint bij educatie. Want later betalen komt soms gewoon beter uit of is in sommige gevallen veiliger (komt mijn pakketje wel echt aan?), maar jongeren moeten begrijpen wat uitgestelde betalingen écht betekenen en welke risico’s daaraan kleven. 

Bewustwording speelt een grote rol. Digitaal geld voelt minder ‘echt’ dan cash. Even een tikkie sturen, je pinpas of telefoon tegen een automaat houden of een appje swipen – je ziet het geld niet fysiek verdwijnen. Maar geef iemand een tientje cash, en je merkt dat ze er voorzichtiger mee omgaan. Dat is precies waarom leren omgaan met geld zo belangrijk is. Snappen hoe inkomsten en uitgaven werken, leren sparen en schulden vermijden – dat zijn vaardigheden die je niet pas moet leren als je al rood staat.

Dus, in plaats van ‘koop nu, betaal later’, laten we gaan voor ‘denk nu, beslis wijzer’. Want financiële vrijheid begint met één simpel inzicht: geld dat je niet hebt, kun je ook niet uitgeven.

Het ministerie van Sociale Zaken plaatste vorige week een bericht op LinkedIn over subsidie voor financiële educatie op de basisschool. Zo kan een basisschool bijvoorbeeld een docent aannemen voor lessen over geld. Of ouders/verzorgers kunnen ondersteund worden in de financiële opvoeding van hun kinderen. Het ministerie vroeg in dat bericht of kinderen op de basisschool ook geldles moeten krijgen. Uit de pol kwam naar voren dat 91% van de respondenten dit een uitstekend idee vindt. Goed dat dit kabinet geld uittrekt hiervoor, want er is duidelijk een grote behoefte.

Volgende week is het de Week van het Geld. Ruim 20 gerechtsdeurwaarders zullen de komende periode door het hele land lesgeven op verschillende basisscholen. Het kan wat mij betreft niet vroeg genoeg beginnen, dus ik juich het van harte toe dat wij met onze kennis en ervaring een maatschappelijk steentje bijdragen.

schuldenwijzer
Heeft u schulden?

Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.

Inloggen