Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.
Juridisch nieuws
Minister Koolmees (SZW) heeft de vragen van de verschillende fracties n.a.v. de verzamelwet SZW beantwoord. In een van de antwoorden schrijft hij over de beslagvrije voet: ‘Met de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet wordt de coördinerende deurwaarder (CDW) geïntroduceerd. De CDW is het aanspreekpunt voor zowel de schuldenaar als de derde beslagene als het gaat om de beslagvrije voet en het is dus ook de door de CDW gecommuniceerde beslagvrije voet die bij de uitvoering van het beslag moet worden gehanteerd. Met de overgangstermijn wordt de mogelijkheid gecreëerd dat een door Onze Minister aangewezen beslagleggende partij nog kortstondig de beslagvrije voet op basis van het oude recht berekent. De regels rond de coördinerende deurwaarder worden hierdoor niet geraakt en treden onverkort in werking
Minister De Jonge reageert op vragen en opmerkingen over het wetsvoorstel met tijdelijke bepalingen in verband met maatregelen ter bestrijding van de epidemie van COVID-19 voor de langere termijn (Tijdelijke wet maatregelen COVID-19).
Minister Koolmees beantwoordt vragen over het bericht 'Brief van UWV: 27.000 euro terugbetalen, binnen zes weken'.
Staatssecretaris Vijlbrief stuurt de Tweede Kamer een brief over de terugbetalingsregeling uitgestelde schulden.
Staatssecretaris Blokhuis (VWS) heeft de Kamervragen van Van Dijk (SP) over de toename van dakloosheid door de kostendelersnorm beantwoord. De staatssecretaris schrijft in het antwoord o.a. dat er n.a.v. de COVID-19 crisis een aantal maatregelen is genomen om te voorkomen dat als gevolg hiervan nóg meer mensen dak- en thuisloos worden, zoals het ‘Gezamenlijk statement verhuurders over huisuitzettingen en tijdelijke huurcontracten tijdens de Coronacrisis’ waarmee huisuitzettingen zijn voorkomen.
Minister Dekker stuurt de Tweede Kamer de nota naar aanleiding van het verslag over het wetsvoorstel voor wijziging van de Wet griffierechten burgerlijke zaken. Het wetsvoorstel houdt verband met het introduceren van meerdere griffierechtcategorieën voor lagere geldvorderingen. Op 30 september 2019 reageerde de KBvG op de internetconsultatie van dit voorstel.
De ministers Dekker en Grapperhaus informeren de Tweede Kamer over de stand van zaken bij het wegwerken van achterstanden bij strafzaken als gevolg van de coronacrisis.
Op 17 september werden n.a.v. de Algemene Politieke Beschouwingen verschillende moties ingediend en werd hierover gestemd. Hieronder de uitslagen van de stemmingen over een aantal moties:
- Motie van het lid Asscher over voorstellen voor een werkgarantie Aangenomen
- Motie van het lid Klaver c.s. over aanvullende voorstellen om wonen weer
betaalbaar te maken Aangenomen
- Motie van het lid Marijnissen c.s. over de huurstijging terugdraaien en de
huurprijzen bevriezen Verworpen
- Motie van het lid Jetten c.s. over een voorstel om de toegang tot de Wet
Schuldsanering Natuurlijk Personen te vereenvoudigen Aangenomen
- Motie van het lid Segers c.s. over een waarborgfonds dat garant staat voor
saneringskredieten Aangenomen
De spoedwet die het mogelijk maakt akten in zeer uitzonderlijke gevallen op afstand te passeren, wordt telkens automatisch met 2 maanden verlengd, schrijft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Als de KNB aangeeft dat deze tijdelijke voorziening niet meer nodig is, wordt de verlenging stopgezet.
Minister Dekker (Rechtsbescherming) heeft de beleidsreactie op het eindrapport over de evaluatie van de Wet positie en toezicht advocatuur naar de Kamer gestuurd.