Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.
Juridisch nieuws
Het onderzoek beschrijft de (potentieel) civiel- en bestuursrechtelijke problemen die Nederlandse burgers ervaren, de verschillende wegen die zij bewandelen om deze problemen aan te pakken, de door hen behaalde resultaten en hun evaluatie van geraadpleegde adviseurs en procedures.
Eén van de vragen (vraag 16)betreft een vraag naar de laatste cijfers over huisuitzettingen. De minister antwoord daarop dat over het volledige jaar 2020 nog geen data bekend zijn. De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) liet weten dat in de eerste helft van 2020 1200 huisuitzettingen zijn geweest (waar dat er in 2019 2500 waren).
Op 30 november jl. is besloten dat de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet, o.a. met uitzondering van de tweede volzin van het met in artikel I, onderdeel D, opgenomen nieuwe tweede lid, en het Besluit beslagvrije voet treden in werking met ingang van 1 januari 2021.
Genoemde uitzondering op de inwerkingtreding heeft tot gevolg dat de laatste zin van het tweede lid van het nieuwe 475b - " Beslag op een vordering tot betaling van vakantiebijslag is niet verder geldig dan indien de vakantiebijslag gelijk met de periodieke inkomsten was betaald."- komt te vervallen. Hierdoor blijft de jurisprudentie van het Vakantiegeldarrest uit 2014 ook onder de nieuwe wetgeving overeind.
Dit wijzigingsbesluit vindt zijn oorsprong deels in kleinere aanpassingen binnen de WvBVV, deels in inzichten rond de herleiding van het belastbaar inkomen die tijdens de bouw van de rekenmodules zijn opgekomen en deels in de noodzaak om tot inregeling van de generieke rekenmodules te komen. Het wijzigingsbesluit is aangenomen op 19 november jl. en treedt in werking op 1 januari as..
Verschillende onderdelen noodzakelijk voor de uitvoering van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet vinden in deze regeling hun nadere uitwerking. Meer specifiek gaat het om:
-
a. de vaststelling van de factor, waarmee de beslagvrije voet dient te worden vermenigvuldigd indien de geëxecuteerde buiten Nederland een vaste woon- of verblijfplaats heeft (zie ook bijlage I van de regeling)
-
b. de vaststelling van de modelmededeling, bedoeld in artikel 475i, tweede lid, van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (zie ook bijlage 2 van de regeling)
-
c. nadere regels, waaronder de aansluit- en gebruiksvoorwaarden, voor de door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geboden ondersteuning, bedoeld in artikel 8 van het Besluit beslagvrije voet (zie ook bijlage 3 van de regeling); en
-
d. het bepalen van de gegevens die het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) verstrekt ten behoeve van het vaststellen van de beslagvrije voet, de aard van de periodieke inkomsten van de schuldenaar en diens eventuele echtgenoot of de identiteit van degene die periodieke betalingen aan de schuldenaar verricht (artikel 475ga, derde lid, van de wet).
De regeling is aangenomen op 25 november jl. en treedt in werking op 1 januari as..
Hij stelt in de brief het volgende: 'Ik ben verheugd uw Kamer te bevestigen dat de wet per 1 januari 2021 in werking treedt. Ondanks het ook nu nog kritische tijdspad is een aanzienlijk deel van de betrokken organisaties inmiddels ver genoeg gevorderd met de ontwikkeling van de benodigde ICT-voorzieningen en de inrichting van de werkprocessen om vanaf 1 januari 2021 uitvoering te geven aan de wet. '
Conclusie: de wet wordt dus geïmplementeerd per 1 januari en alle stakeholders zijn klaar voor implementatie.
Daarnaast is er sprake van een overgangstermijn tot 1 juli 2021. De overgangstermijn geeft de organisaties, die hiertoe een gemotiveerd verzoek hebben ingediend, de bevoegdheid om vanaf 1 januari 2021 gedurende maximaal zes maanden de oude berekeningswijze te hanteren voor de beslagen die worden gelegd in de periode 1 januari 2021 tot 1 juli 2021. Naar het zich nu laat aanzien zal hier een beperkt aantal gemeenten en waterschappen gebruik van maken.
Ook beantwoordde de staatssecretaris vragen van diverse fracties over de implementatie. Hierin schreef hij o.a. het volgende: 'Zoals ik heb aangegeven in voornoemde brief, treedt de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet per 1 januari 2021 in werking. De partijen die een eigen rekentool hebben gebouwd – de Belastingdienst, het UWV en de KBvG/SNG – hebben aangegeven per 1 januari 2021 gereed te zijn om de wet ten uitvoer te brengen. Tezamen nemen zij ongeveer tachtig procent van de beslagen voor hun rekening. In die gevallen zal bij beslagen op periodiek inkomen na 1 januari 2021 de beslagvrije voet op basis van de nieuwe berekeningswijze worden vastgesteld.'
Met dit wetsontwerp worden wijzigingen doorgevoerd in de Faillissementswet om te zorgen voor een betere aansluiting tussen het gemeentelijke schuldhulpverleningstraject en de wettelijke schuldsaneringsregeling natuurlijke personen (Wsnp). De wijzigingen betreffen een aanpassing van de criteria waaraan de rechter een verzoek tot toelating tot de Wsnp moet toetsen en de introductie van de mogelijkheid voor schuldeisers om hoger beroep in te stellen tegen de toelatingsbeslissing van de rechter. DE KBvG is voornemens op het voorstel te adviseren.
De verordening is aangenomen op 25 november 2020 en is van kracht met ingang van 1 juli 2022.
Op grond van het gewijzigde artikel 49g, derde lid van deze wet is de eenmalige tegemoetkoming als bedoeld in artikel 49g, eerste lid, van € 750 voor noodzakelijke uitgaven van de belanghebbende of diens partner als gevolg van vertraging bij het vaststellen van een of meer beschikkingen, niet vatbaar voor vervreemding, verpanding, belening of beslag, waaronder begrepen beslag ingevolge faillissement of toepassing van de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen. Elk beding dat hiermee strijdt is nietig.