Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.
Juridisch nieuws
Besluit van 28 juni 2024, houdende wijziging van het Handelsregisterbesluit 2008 ter uitvoering van de registratie van bestuursverboden, de autorisatielijst voor het verstrekken van overzichten gerangschikt naar natuurlijke personen en enkele andere wijzigingen voortvloeiende uit de Datavisie Handelsregister.
Volgens de Wet open overheid (Woo) moet de overheid informatie actief openbaar maken. Dat wil zeggen: niet pas na een vraag of verzoek, maar uit eigen initiatief. In artikel 3.3 van de Woo staan 17 categorieën van informatie die overheidsorganisaties ten minste actief openbaar moeten maken. Bijvoorbeeld bereikbaarheidsgegevens, onderzoeksrapporten en klachtoordelen. De Regeling actieve openbaarmaking Woo bevat regels over hoe deze informatie actief openbaar moet worden gemaakt, bedoeld voor overheidsorganisaties. De verplichting tot het actief openbaar maken van de informatiecategorieën verloopt gefaseerd in tranches.
Sommige organisaties, bijvoorbeeld gerechtsdeurwaarders, worden in de Tijdelijke regeling uitzonderen bestuursorganen van de actieve openbaarmakingsplicht Woo tijdelijk uitgezonderd van de verplichting tot actieve openbaarmaking.
Behandeling van het wetsvoorstel Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en enige andere wetten in verband met de vereenvoudiging en modernisering van het bewijsrecht (Wet vereenvoudiging en modernisering bewijsrecht) (35498); en andere wetsvoorstellen.
Achtergronddocument bij rapport 'De gebroken belofte van de rechtsstaat' (Staatscommissie rechtsstaat, 2024, 527 p.)
In dit IBO wordt op basis van de analyse van de besproken knelpunten gekomen tot één samenhangend basispakket, bestaande uit drie onderdelen:
• Essentiële aanpassingen in en van het systeem om het eenvoudiger, effectiever en efficiënter maken;
• Praktische maatregelen die op relatief korte termijn kunnen worden ingevoerd;
• Bredere hervormingen en specifieke aanbevelingen voor een betere schuldenaanpak
De contourenschets civiele invordering is het product van een gezamenlijke politieke opdracht namens de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen en de Minister voor Rechtsbescherming. Bij de totstandkoming hebben meerdere sessies plaatsgevonden met betrokken stakeholders waarbij vertegenwoordigers aanwezig waren vanuit de
incassobranche, gerechtsdeurwaarders, schuldeisers en schuldhulpverleners. In deze gesprekken zijn mogelijke oplossing aangedragen, maar zijn ook oplossingsrichtingen getoetst.
Introductiedossier om aangetreden ministers en staatssecretarissen wegwijs te maken bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Het bevat onder meer het inwerkprogramma voor de bewindspersoon, uitleg over de organisatie en achtergrondinformatie over het ministerie.
Introductiedossier om aangetreden ministers en staatssecretarissen wegwijs te maken bij het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) en het ministerie van Asiel en Migratie (AenM). Het bevat onder meer het inwerkprogramma voor de bewindspersoon, uitleg over de organisatie en achtergrondinformatie over het ministerie.
Mededeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen van 29 mei 2024, nr. 2024-0000140984, over per 1 juli 2024 gewijzigde bedragen in enkele wetten, besluiten en regelingen
Overzicht knelpunten gegevensdeling tussen CAK, CJIB, Belastingdienst, Dienst Toeslagen (plus SVB/UWV/DUO)