Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.
Juridisch nieuws
De Wet open overheid (Woo), op 5 oktober 2021 aangenomen door de Eerste Kamer, treedt 1 mei 2022 in werking. De Woo stelt verplicht dat alle overheidsorganisaties, zoals genoemd in de Woo, op termijn hun openbaar te maken informatie via PLOOI (Platform Open Overheidsinformatie) toegankelijk maken. PLOOI is nog in ontwikkeling.Daarbij zijn twee deeltrajecten te onderscheiden, een ICT-traject (doorontwikkeling en beheer van de webapplicatie PLOOI, uitvoering door KOOP) en een implementatietraject (facilitering, fasering, communicatie, regelgeving, uitvoering door BZK/KOOP/RDDI/koepels). Beide trajecten zijn ter beoordeling aan de Chief Information Officer (CIO Rijk) voorgelegd. Uit de analyse van de CIO komt het beeld naar voren dat de gemaakte planning te optimistisch is, nog niet compleet en ook nog te weinig gevalideerd op de impact bij en mogelijkheden van de stakeholders. De CIO adviseert om door te gaan met het programma, met verwerking van de in het rapport opgenomen adviezen.
De KBvG heeft gereageerd op de consultatie van het initiatiefwetsvoorstel ‘Maatwerk bij terugvordering’. In de consultatie gaan we in op een aantal punten die belangrijk zijn om mee te nemen in het wetgevingstraject.
De Eerste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) heeft op 19 april 2022 het blanco eindverslag uitgebracht over de Wet Kwaliteit Incassodienstverlening. Het wetsvoorstel wordt op 10 mei 2022 als hamerstuk afgedaan in de Eerste Kamer.
Het kabinet maakt 175 miljoen euro extra vrij voor de uitvoering door gemeenten van de eenmalige energietoeslag van 800 euro. Voor de regeling, die is bedoeld om huishoudens met een minimuminkomen te helpen bij het betalen van de energierekening, is nu in totaal 854 miljoen euro beschikbaar. Dit schrijft minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) in een brief aan de Tweede Kamer.
Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid (Woo) officieel in werking getreden. De Woo is de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) en regelt het recht van burgers op informatie van de overheid. Zo krijgt iedereen meer inzicht in het handelen van de overheid. Het kabinet investeert de komende jaren ruim € 500 miljoen in de invoering van de wet, bovenop lopende verbeterplannen voor de informatiehuishouding van de overheid.
In een brief aan de Tweede Kamer deelt minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken de laatste ontwikkelingen. Het kabinet vindt het belangrijk dat de EU-sancties tegen Rusland zo effectief mogelijk zijn en dat Nederland deze sancties volledig naleeft en handhaaft. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft het kabinet zich ingespannen om de sancties uit te voeren en te handhaven. Inmiddels is bijvoorbeeld van personen en entiteiten op de sanctielijst € 632,9 miljard aan tegoeden bevroren. En heeft de Douane twintig schepen aan de ketting gelegd.
De minister voor Rechtsbescherming beantwoord vragen over de vertrouwelijke informatie over de schuldenaar die wordt meebetekend bij het leggen van derdenbeslag. De minister antwoord een balans te willen vinden tussen enerzijds de belangen van een schuldenaar en anderzijds de belangen van de schuldeiser en de derde. Gelet op hoe we nu omgaan als maatschappij met vraagstukken als privacy vraagt dat ook bij derdenbeslag om een andere manier van denken. Bij een volgende wetswijziging van het Rv zal dit daarom worden meegenomen, na afstemmening met de Raad voor de rechtspraak en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders over hoe dit het beste vorm kan worden gegeven.
Reactie van de minister voor Rechtsbescherming op de vraag van het lid Ellian, gesteld tijdens het plenair debat van 6 april 2022, over toezicht bij het wetsvoorstel kwaliteit incassodienstverlening. Tevens informeeert de minister de Kamer over de over de voor schuldeisers op grond van de eisen van redelijkheid en billijkheid geldende eisen bij inning van een vordering.
Verslag van de kamerbehandeling van het wetsvoorstel Wijziging van de Wet basisregistratie personen in verband met de invoering van een centrale voorziening ter ondersteuning van de colleges van burgemeester en wethouders bij het onderzoek of een persoon als ingezetene in de basisregistratie personen op een adres in de gemeente dient te worden ingeschreven alsmede naar de juistheid van de gegevens betreffende het adres van een ingezetene in de basisregistratie personen.
Het wetsvoorstel bevat een aantal wijzigingen van Rv. De belangrijkste wijziging is dat wordt geregeld dat het beslagvrije bedrag ook van toepassing is als een bank beslag legt onder hun rekeninghouder (eigenbeslag) of als de bank verrekent. Sluitingsdatum van de consultatie is 12 juni 2022. De KBvG is voornemens te reageren.