Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.
Juridisch nieuws
De advocatuur komt onder toezicht van één onafhankelijke landelijke toezichthouder. Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind heeft zijn plannen voor deze landelijke toezichthouder aan de Tweede Kamer gestuurd. Op dit moment staat de advocatuur onder toezicht van de 11 dekens, advocaat-bestuurders van de lokale orde van advocaten. Minister Weerwind verplaatst deze toezichttaak naar een nieuw op te richten Onafhankelijke Toezichthouder Advocatuur (OTA). Deze toezichthouder zal toezicht uitoefenen en handhaven op alle in Nederland ingeschreven advocaten, onafhankelijk van zowel de overheid als de beroepsgroep.
Vragen van het lid Kuiken (PvdA) aan de Ministers voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Justitie en Veiligheid over afkalvende bestaanszekerheid voor mensen met publieke beroepen door kostenstijgingen en loonbeslag
(ingezonden 23 juni 2023).
Gewijzigd amendement van het lid Kat 35498-10 t.v.v. nr 9 over het laten vervallen van de preprocessuele bewijs- en informatieverzamelingsplicht.
Amendement van het lid Kat 35498-11 over het behouden van de mogelijkheid om voorlopige bewijsverrichtingen te verzoeken tijdens een aanhangig geding.
De minister beschrijft kort de drie pijlers voor de versterking van de toegang tot het recht, de onderwerpen/actoren die hieronder vallen en de maatregelen die worden verkend, voortgezet of in gang gezet om de toegang tot het recht te versterken.
In dit jaarverslag blikt de Rechtspraak terug op 2022; een jaar waarin de coronacrisis, zeker in het begin, nog grote invloed had. Nederland heeft sindsdien de rug gerecht en de ogen weer op de toekomst gericht. Toch blijft het waardevol om terug te kijken. In dit jaarverslag legt de Rechtspraak wij rekenschap af over haar werk.
Op 1 januari 2021 is een wetswijziging in werking getreden voor de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). De Wgs regelt dat mensen met (dreigende) problematische schulden bij gemeenten terecht kunnen voor onder meer advies, schuldbemiddeling of een saneringskrediet.
De wetswijziging geeft meer duidelijkheid over wat wel en niet mag bij de gegevensverwerking voor vroegsignalering van (dreigende) problematische schulden en voor het besluit over toegang tot schuldhulpverlening en het plan van aanpak hiervoor. In het nieuwe Besluit gemeentelijke schuldhulpverlening (hierna: Besluit) is nader uitgewerkt welke gegevens mogen worden verwerkt voor deze doelen.
Om aandacht te vragen voor een aantal belangrijke veranderingen in de Wgs, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) deze handreiking opgesteld voor gemeenten en professionals.
Brief van de minister voor Rechtsbescherming.
Appreciatie van de amendementen van het lid Kat over een latere datum voor beëindiging van msnp- en wsnp-trajecten (Kamerstuk 36352-20) en over gelijke toegang tot het loket al betaalde schulden voor ex-partners (Kamerstuk 36352-21)
Rapportage aan de Minister van Financiën Juni 2023.