Bij aanvang van het jaar werd ik gebeld door een journalist van het Nederlands Dagblad n.a.v. berichten over het besluit van het kabinet om het Tijdelijk Noodfonds Energie op te heffen. Ik vind het nog te vroeg om te concluderen dat het wegvallen van het energiefonds grote gevolgen heeft. In februari zullen we pas zien of deze maatregel leidt tot een toename van het aantal incassozaken. Het hele artikel lees je hier ( https://www.nd.nl/nieuws/nederland/1252598/terwijl-de-gasprijzen-stijgen-en-het-kouder-wordt-valt-het-no).
Verder heeft vandaag de eerste stakeholderssessie ‘Verkenning invorderingsketen’ plaatsgevonden. Het nieuwe kabinet heeft de ambitie om het stelsel van civiele invordering te herzien. Daarbij ligt de focus op twee hoofdmaatregelen: het collectief afbetalingsplan en een wettelijke zorgplicht voor gerechtsdeurwaarders. Als KBvG zijn wij hier nauw bij betrokken. De ministeries J&V en SZW hebben de ambitie uiterlijk 1 mei de maatregelen te hebben uitgewerkt en de Kamer te hebben geïnformeerd. Bij de genoemde maatregelen is een mooie rol voor de gerechtsdeurwaarder weggelegd.
Tot slot heeft per 1 januari 2025 het proces-verbaal van constatering formele bewijskracht gekregen. Dit en de maatregelen die ons worden toebedeeld, geven aan dat wij worden gezien als een betrouwbare en onafhankelijk partij. Dit biedt kansen voor ons. Dus nieuw jaar, nieuwe kansen!